30.9.19

Κομισιόν για κλάματα...


«Κόπηκαν» δυο Επίτροποι για σκάνδαλα...

Μετά τη σοβαρή κρίση αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο του «Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, φαίνεται να αντιμετωπίζει ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα: ευρωβουλευτές επιβεβαίωσαν ότι απέρριψαν λόγω σύγκρουσης συμφερόντων τις...
υποψηφιότητες των «εκλεκτών» της Επιτρόπων τόσο από τη Ρουμανία, Ροβάνα Πλουμπ (προοριζόταν για το Χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών) όσο και της ουγγρικής κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν, Λάζλο Τροτσάνι (θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο Γειτονίας και Διεύρυνσης).

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής είχε προϊδεάσει για αυτή την εξέλιξη,γνωμοδοτώντας αρνητικά αναφορικά με τις δυο συγκεκριμένες υποψηφιότητες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι δυο υποψήφιοι είναι αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις σκανδάλων στις πατρίδες τους: η μεν Ροβάνα Πλουμπ βρίσκεται υπό έρευνα για υπόθεση real estate διαφθορά, ενώ ο Λάζλο Τροτσάνι για τις σχέσεις του με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε το 1991, πριν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν. Παράλληλα, υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάμβανε ο Ούγγρος πολιτικός, δεδομένης της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του στο μεταναστευτικό κι όχι μόνο.

Ο ίδιος ο Τροτσάνι χαρακτήρισε «κατάφωρη αδικία» και «συλλογή ψεμμάτων» την υπόθεση και είπε ότι θα ασκήσει έφεση.

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν καλείται πλέον να αποφασίσει αν θα ασκήσει πιέσεις -παρά τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών- για να εγκριθεί τελικά ο διορισμός των δύο υποψηφίων επιτρόπων ή αν θα έλθει σε τροχιά σύγκρουσης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και την κυβέρνηση της Ρουμανίας ζητώντας τους να προτείνουν νέους υποψηφίους -κάτι που η Βουδαπέστη έχει ήδη απορρίψει.

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος της Φον ντερ Λάιεν, Μίνα Αντρέεβα, περιορίστηκε να δηλώσει πως οι τελικές αποφάσεις της θα ληφθούν, αφού φτάσει επισήμως στα χέρια της η επιστολή του προέδρου της Ευρωβουλής, Νταβίντι Σασόλι, όπου θα εξηγεί επίσημα τη θέση του Σώματος για τους δύο απορριφθέντες υποψηφίους.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια ελιγμών της νέας προέδρου τη Κομισιόν φαίνεται πως είναι περιορισμένα, καθώς ακόμη κι ο δικός της διορισμός επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο με ισχνή πλειοψηφία 9 βουλευτών...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: