29.9.19

Ανοικτό προσκλητήριο Τσίπρα στον προοδευτικό κόσμο...

Έπειτα από αρκετά «γράψε-σβήσε», σε µια προσπάθεια συγκερασµού όλων των θέσεων, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει και επίσηµα στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ τη νέα πολιτική διακήρυξη του κόµµατος για τη διεύρυνση και τον µετασχηµατισµό του. Επί...
της ουσίας πρόκειται για ένα ανοιχτό προσκλητήριο ένταξης όλων των προοδευτικών πολιτών στο σχήµα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία, χωρίς επετηρίδες και αποκλεισµούς. Οπως χαρακτηριστικά θα αναφέρεται, στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει τη µεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού κόσµου. Η συγγραφή της διακήρυξης, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διήµερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν µια εύκολη υπόθεση, καθώς υπήρξαν εσωτερικές φωνές που... εντόπισαν αρκετή δοσολογία ΠΑΣΟΚ στο περιεχόµενό της και συγχρόνως ελλιπείς κατά τη γνώµη τους αναφορές σε θέµατα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως π.χ. ο φεµινισµός.

Ωστόσο υπάρχουν αναλυτικές αναφορές για την Ευρώπη, για το πώς το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία στέκεται απέναντι στις φωνές µισαλλοδοξίας και εθνικισµού αλλά και για τον ρόλο των ΗΠΑ. Οπως και να ’χει, τη διαδικασία σύνθεσης, µε στόχο την ανασύνθεση, πήρε πάνω του ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαµβάνοντας να κάνει κάποιες τελικές διορθώσεις στο κείµενο που παρουσιάστηκε στην Πολιτική Γραµµατεία της προηγούµενης Πέµπτης, αλλά δεν ήταν τόσο εύπεπτο σε κάποια από τα µέλη του οργάνου.

Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, ένα µέλος των λεγόµενων «κοµµατικών» του ΣΥΡΙΖΑ αµφέβαλε για το εάν πραγµατικά το κείµενο είχε γραφεί από... τα χέρια του Νάσου Ηλιόπουλου, στον οποίο ο πρόεδρος του κόµµατος είχε αναθέσει την εκπόνησή του. Τα θέµατα λύθηκαν, προσώρας τουλάχιστον, όταν ο Αλέξης Τσίπρας προθυµοποιήθηκε να συµβάλει και ο ίδιος στο τελικό κείµενο µε τη βοήθεια ασφαλώς του Νάσου Ηλιόπουλου αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος συµφώνησε µε τη µορφή του. Προηγουµένως είχε πει στα µέλη του οργάνου πως δεν γίνεται να βάζουµε «ναι µεν» και τέσσερα «αλλά» πίσω από κάθε διατύπωση. Υπ’ αυτή την έννοια θα ήταν δύσκολο ένα κείµενο σύνθεσης όλων των πλευρών να αµφισβητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος.

Αυτό που έγινε, όµως, µε την Πολιτική ∆ιακήρυξη για την ανασυγκρότηση και τον µετασχηµατισµό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα πολλά συµπτώµατα µιας ανησυχίας που εκδηλώνουν κάποιες πλευρές της Κουµουνδούρου για το πώς θα γίνει το πολυδιαφηµισµένο αλλά και πολυαναµενόµενο άνοιγµα προς την κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται αποφασισµένος να προχωρήσει µε τολµηρά βήµατα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλει όµως να έχει απέναντί του ένα τµήµα του κόµµατος που φοβάται την αλλοίωση του χαρακτήρα του ή σε ορισµένες περιπτώσεις και την πασοκοποίησή του.

«Δεν μηδενίζουμε»
Το θέµα είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ουδείς τάσσεται υπέρ της πασοκοποίησης και ασφαλώς ούτε και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόµµατος. Ωστόσο, όπως φέρεται να είπε ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας, δεν γίνεται να εξαφανιστεί η λέξη ΠΑΣΟΚ π.χ. από τη νέα Πολιτική ∆ιακήρυξη και να µηδενίζεται η τοµή που επέφερε στα πολιτικά πράγµατα του τόπου τουλάχιστον τη δεκαετία του ’80 για να αισθάνονται κάποιοι πιο ήσυχοι. Και αυτό διότι αρκετοί φοβούνται... επιµολύνσεις στις αριστερές αξίες του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδιωκόµενης διεύρυνσης είναι η µαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στα πρότυπα του µεγάλου, ανοιχτού, δηµοκρατικού και λαϊκού ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καθησυχαστικός και εξηγεί στα στελέχη του ότι το συνέδριο που θα πραγµατοποιηθεί όχι νωρίτερα από τις αρχές του 2020 θα είναι ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάτι άλλο. Οµως εκεί θα εξεταστούν όλα τα ζητήµατα που συνδέονται µε τον µετασχηµατισµό του. Αυτό σηµαίνει ότι το συνέδριο δεν θα είναι απλώς προγραµµατικό, αλλά θα είναι συγχρόνως και καταστατικό, καθώς µόνο µε καταστατικές αλλαγές θα µπορέσει να προχωρήσει η ανασυγκρότησή του. Στην πορεία προς το συνέδριο το σχήµα που θα διαµορφώνεται για να εκφράσει τον διευρυµένο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την ονοµασία ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία. Η τελική ονοµασία του πολιτικού φορέα θα είναι ασφαλώς απόφαση του συνεδρίου, το οποίο θα αποφασίσει για µια σειρά θεµάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας περιόδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει -το είπε στη ∆ΕΘ, το είπε στους Ιταλούς σοσιαλδηµοκράτες- ότι το στίγµα του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι βαθύτατα οικολογικό λόγω της κλιµατικής κρίσης. Αυτό επιτρέπει σε πολλούς να πιστεύουν ότι µπορεί ο νέος τίτλος του κόµµατος, που θα είναι οπωσδήποτε ΣΥΡΙΖΑ και κάτι άλλο, να εµπεριέχει τον προσδιορισµό πράσινος ή πράσινη. Αλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να εµπεριέχει τον όρο προοδευτικός για να σηµατοδοτήσει και το άνοιγµα στη Σοσιαλδηµοκρατία.

H ψηφιακή πλατφόρμα
Οµως στην Κουµουνδούρου δεν βιάζονται να οδηγήσουν τη συζήτηση εκεί. Αυτό που πραγµατικά «καίει» στην παρούσα φάση την ηγεσία είναι να διεξαχθεί µια επιτυχηµένη τρίµηνη καµπάνια διεύρυνσης, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων νέων µελών. Αυτό θα επιτευχθεί µε τη λειτουργία της περίφηµης ψηφιακής πλατφόρµας e-SYRIZA, µέσω της οποίας θα εγγράφονται ως µέλη όλοι όσοι το επιθυµούν. Το κοµµάτι των εγγραφών έχει απασχολήσει πολύ την εσωτερική συζήτηση στην Κουµουνδούρου. «Θα γράφεται όποιος θέλει χωρίς κανέναν έλεγχο;» αναρωτιούνται οι πιο επιφυλακτικοί. Η λύση που φαίνεται πως προκρίνεται είναι κάτι ενδιάµεσο, που ικανοποιεί σχεδόν όλα τα µέρη. Και εκείνους που επιθυµούν ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει ορθάνοιχτα τις πόρτες του -και αυτοί αποτελούν την πλειονότητα- και όσους θα ήθελαν η πόρτα να έχει µια πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας.

Ως εκ τούτου, µάλλον όποιοι εγγραφούν ηλεκτρονικά θα πρέπει να περάσουν κάποια στιγµή από το κόµµα ή τις οργανώσεις του για να παραλάβουν και την κάρτα µέλους. «Τι πιο λογικό» αναφέρουν οι υποστηρικτές της άµεσης διεύρυνσης, διακρίνοντας πίσω από τις ανησυχίες των συντρόφων τους όχι µια προσπάθεια να προστατεύσουν τον χώρο από «κακά στοιχεία», αλλά µια διάθεση να «ελέγξουν» την ποιότητα ή τις ροές των εγγραφών νέων µελών, ώστε να µην ανατραπούν οι σηµερινοί κοµµατικοί συσχετισµοί. Σηµειωτέον ότι όποιος εγγραφεί τρεις µήνες πριν από το συνέδριο θα έχει τη δυνατότητα να συµµετάσχει στις διαδικασίες για εκλογή αντιπροσώπων σε αυτό.

Από εκεί και πέρα, όπως έχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο θα ληφθούν αποφάσεις για όλα. Το συνέδριο θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ µεν, όµως στην πορεία προς αυτό θα συγκροτηθεί µια κοινή Κεντρική Επιτροπή µε εκπροσώπους των συµµάχων, θα υπάρξει ένα Εκτελεστικό Γραφείο και ασφαλώς η Επιτροπή Προγράµµατος υπό τον Γιώργο Σταθάκη, η οποία θα αναλάβει να κάνει και αποτίµηση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός αναµένεται να προτείνει τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν την επιτροπή την ερχόµενη εβδοµάδα, ώστε άµεσα να ξεκινήσει η εκπόνηση του προγράµµατος.

Εποµένως στο συνέδριο θα ληφθούν αποφάσεις τόσο για την ονοµασία του ΣΥΡΙΖΑ+ όσο και για τον τρόπο εκλογής προέδρου αλλά και ηγετικής οµάδας. Το θέµα της εκλογής προέδρου από τη βάση δεν έχει κλείσει, όµως επί του παρόντος δεν απασχολεί καν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο και εφόσον θα έχει προχωρήσει η διαδικασία της διεύρυνσης, θα συνεκτιµηθούν τα δεδοµένα, όπως και το πολιτικό κλίµα της περιόδου. Οµοίως τότε θα αξιολογηθούν και οι προτάσεις για την ονοµασία του πολιτικού φορέα.

Μηνύματα στο εσωτερικό - «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά µόνο αυτούς που τον στηρίζουν»
Μηνύµατα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και σε όλους όσοι εµφανίζουν ιδιοκτησιακή αντίληψη έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήµα της Κεντρικής Επιτροπής του κόµµατός του, δείχνοντας αποφασισµένος να προχωρήσει άνευ όρων στην ανασυγκρότηση και στο άνοιγµά του στην κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθόλου τυχαία, θύµισε στους συντρόφους του πως η Αριστερά δεν βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των «πεφωτισµένων», αλλά στους απλούς, λαϊκούς ανθρώπους, δείχνοντας τον δρόµο για ένα κόµµα όσο πιο µαζικό και ανοιχτό στον λαό γίνεται. Πρακτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές σε όλους ότι ο µετασχηµατισµός του κόµµατος θα προχωρήσει υποδεικνύοντας εµµέσως πλην σαφώς σε όσους εκφράζουν ενστάσεις πως θα πρέπει να σταµατήσουν οι γκρίνιες και οι δηµόσιες διαφοροποιήσεις, ώστε όλοι µαζί να εργαστούν για ένα µαζικό δηµοκρατικό και αριστερό κόµµα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά µόνο αυτούς που τον στηρίζουν» είπε χαρακτηριστικά, αποκηρύσσοντας αυτές τις αντιλήψεις. Ως εκ τούτου επεσήµανε ότι κανείς δεν πρέπει να φοβηθεί «να ανοίξουµε, να αλλάξουµε και να µεγαλώσουµε», δίνοντας το στίγµα της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία: «Για µια κυβέρνηση ξανά προοδευτική, του κόσµου, της εργασίας, της νεολαίας, των ανθρώπων του πολιτισµού και της δηµιουργίας, των αυτοαπασχολουµένων και των αγροτών, για µια κυβέρνηση που θα φέρει προοδευτικό πρόσηµο για τη χώρα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: