1.9.19

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έπεσε από τα σύννεφα!...


Εχει η κυβέρνηση του AΚΡ «βάψει με αίμα τα χέρια της;», όπως την κατηγορούσε ο τότε ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς (έγκλειστος σήμερα στη φυλακή), μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σουρούτς και την Αγκυρα, εν μέσω...
προεκλογικής περιόδου, το 2015;

Το ερώτημα επανήλθε με δραματικό τρόπο, όταν, την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του AKP και σήμερα φιλόδοξος αρχηγός υπό εκκόλαψη κόμματος και όψιμος πολέμιος του Ταγίπ Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγόρησε τον μέντορά του και το βαθύ κόμμα ότι σχετίζονται με αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν μάλιστα επί πρωθυπουργίας του.

Τώρα, ο κ. Νταβούτογλου αναρωτιέται, ως νέος Καραμανλής, «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;», ωστόσο δεν θα έπρεπε να πέφτει από τα σύννεφα και οπωσδήποτε θα πρέπει να στηρίξει τις κατηγορίες του με στοιχεία. Οχι μόνο για την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά και γιατί αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις ανέτρεψαν το πολιτικό κλίμα και έδωσαν στον Ερντογάν και το κόμμα του πλειοψηφία στις εκλογές που ακολούθησαν.

Ο κ. Νταβούτογλου δεν είναι αθώος. Επί των ημερών του, η έρευνα για τους υπεύθυνους των επιθέσεων δεν προχώρησε, η όλη διαδικασία έμοιαζε με συγκάλυψη. Γνώριζε και, όλο αυτόν τον καιρό, πάνε σχεδόν τέσσερα χρόνια, σιωπούσε. Αυτή τη στιγμή, επιλέγει να πει στοχευμένα μισόλογα, γιατί θεωρεί πως τον συμφέρει πολιτικά και προσωπικά, καθώς βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία του κόμματος (ή των κομμάτων) των διαφωνούντων με τον Ερντογάν στελεχών του ΑΚΡ, όπως ο Νταβούτογλου, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός επιφορτισμένος με το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας, και πολλοί άλλοι.

Την επομένη της σφαγής στο Σουρούτς, αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του βομβιστή αυτοκτονίας, του 20χρονου Τούρκου Σεΐχ Αμπντουραχμάν Αλαγκόζ, από την επαρχία Αντιγιαμάν. Ηταν μέλος της ισλαμικής τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Documacilar», «θυγατρικής» του «Ισλαμικού κράτους», και πριν από την επίθεση αυτοκτονίας είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο τρομοκρατών κοντά στο Χαλέπι της Συρίας. Η «Documacilar» ήταν γνωστή στις αρχές ασφαλείας της Τουρκίας, καθώς όλα τα μέλη της, σχεδόν 70, κατάγονταν από την ίδια πόλη. Μέλη της οργάνωσης ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία ότι συμμετείχαν σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις εντός τουρκικού εδάφους, όπως στις βομβιστικές επιθέσεις στο Σουρούτς, στο Ντιγιαρμπακίρ, στην Αγκυρα, αλλά και στην επίθεση στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Ο δράστης

Την άνοιξη του 2016, οι Κούρδοι της Συρίας συνέλαβαν, έπειτα από μάχη κοντά στο Τελ Αμπιάντ, τον Τούρκο μαχητή του «Ισλαμικού κράτους», Σαβάζ Γιλντίζ, από το Αντιγιαμάν. Ηταν μέλος της «Documacilar». Ο Γιλντίζ, ο οποίος συμμετείχε σε βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και κατά γραφείων του HDP στη Μερσίνα και τα Αδανα και ήταν βασικός ύποπτος για τη σφαγή του 2015 στην Αγκυρα, κατέθεσε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας παρείχαν πλήρη κάλυψη στην οργάνωσή του και το «Ισλαμικό κράτος», καθώς και σε άλλες ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ την ίδια ώρα η επίσημη θέση της Αγκυρας ήταν η πάταξη της τρομοκρατίας.

Ο Γιλντίζ έδωσε στοιχεία για συγκεκριμένα συνοριακά περάσματα που χρησιμοποίησε ο ίδιος και άλλοι μαχητές, μια διέλευση που έγινε με τη βοήθεια των τουρκικών υπηρεσιών. Επίσης, αποκάλυψε ότι οι ίδιοι κύκλοι παρείχαν ευθέως χρήματα, ασφαλή καταλύματα, οπλισμό, νοσοκομειακή βοήθεια και κάθε είδους βοήθεια στους τρομοκράτες. Αν και υπήρχαν εντάλματα σύλληψης και απαγόρευσης εισόδου εξόδου για τον Γιλντίζ από τις τουρκικές αρχές, αυτός, όπως και πολλοί άλλοι νεαροί μαχητές της «Documacilar», πέρναγαν σύνορα και αεροδρόμια της Τουρκίας χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει.

«Το τουρκικό κράτος μάς βοηθάει μόνο και μόνο γιατί είμαστε εναντίον των Κούρδων», κατέθεσε ο Γιλντίζ και αυτό μάλλον θα είχε υποπέσει στην αντίληψη του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος ανέκτησε πρόσφατα μικρό μέρος της μνήμης του. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι ο άσπιλος που πέφτει ξαφνικά από τον ουρανό. Εχει παρελθόν.

Τον Μάρτιο του 2014, ανέβηκαν στο YouTube δύο βίντεο διάρκειας επτά και εννέα λεπτών, στα οποία εμφανιζόταν ο κ. Νταβούτογλου -τότε υπουργός Εξωτερικών- να συνομιλεί με τον διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, και τον αρχηγό του τουρκικού στρατού. Ηταν παραμονές δημοτικών εκλογών και η Τουρκία έψαχνε αφορμή για να εισέλθει με στρατεύματα σε συριακό έδαφος. Δικαιολογία θα ήταν η υπεράσπιση του οθωμανικού μαυσωλείου του Σουλεϊμάν Σαχ, που βρισκόταν μεν σε συριακό έδαφος, αλλά το μνημείο και ο μικρός περιβάλλων χώρος θεωρείτο, σύμφωνα με διεθνή συνθήκη, τουρκικό έδαφος. Το μνημείο το προστάτευε ένα τουρκικό άγημα.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο κ. Νταβούτογλου να επισημαίνει στους συνομιλητές του την προτροπή τού τότε πρωθυπουργού Ερντογάν, «να δουν την κρίση του Σουλεϊμάν Σαχ όχι ως πρόβλημα, αλλά ως ευκαιρία». Ο Νταβούτογλου αναφέρει πως θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό το «πρόβλημα» την αφορμή για την εισβολή στη Συρία και τότε ο Φιντάν τού προτείνει: «Θα στείλω τέσσερις άντρες στη Συρία. Θα διατάξω (τους τρομοκράτες του “Ισλαμικού κράτους”) να πραγματοποιήσουν μια επίθεση με όλμους σε τουρκικό έδαφος ή, αν κριθεί αναγκαίο, κατά του Σουλεϊμάν Σαχ».

Ναι, ο κ. Νταβούτογλου ήξερε πολύ καλά για τις σχέσεις του κράτους με την τρομοκρατία. Τη χρησιμοποίησαν «εργαλειακά», για να πετύχουν πολιτικά αποτελέσματα μέσα στην Τουρκία. Οι δηλώσεις Νταβούτογλου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Νικόλας Ζηργάνος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: