30.9.14

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη 100.000 επιχειρήσεων...

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη 100.000 επιχειρήσεωνΔιαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές...

Ένα σχέδιο-πακέτο για τη ρύθμιση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων θα παρουσιάσει στην τρόικα η κυβέρνηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πο...
υ ξεκινούν την Τρίτη, τις λεπτομέρειες του οποίου συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, και Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας.

Η ρύθμιση, που θα έχει διάρκεια δύο χρόνια, θα αφορά σε περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες, ενώ θα καλύπτει μόνο τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης, παρέχοντας δόσεις για την εξόφλησή τους και διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων.

Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο και όπως σχολιάζουν παράγοντες από το υπουργείο Ανάπτυξης «από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αν το 18% μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει αυτό θα είναι καθαρό κέρδος για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Το ερώτημα είναι αν η τρόικα θα αποδεχθεί το σχέδιο αυτό, αν και στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πειστούν για την ανάγκη της ρύθμισης αυτής.

Η βασική ανησυχία της τρόικας είναι ότι μία τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες, δημιουργώντας ενδεχόμενες περαιτέρω κεφαλαιακές ανάγκες, όμως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι, ακόμα και αν αυτές οι ανησυχίες επιβεβαιωθούν, τα οφέλη του αναβαλλόμενου φόρου θα είναι επαρκή για να καλύψουν τις όποιες ανάγκες τυχόν προκύψουν.

Σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται για την ώρα μία αντίστοιχη ρύθμιση για τις οφειλές ιδιωτών, καθώς η ρύθμιση για τα επιχειρηματικά δάνεια βρίσκεται σε προτεραιότητα.Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και μάλιστα, όπως είπαν σήμερα, οι τράπεζες θα έχουν όφελος από φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον, ενώ κεφάλαια ύψους 20- 22 δισ. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: