30.9.14

Αμφίπολη: Οι άγνωστοι "Δελφοί" της αρχαιότητας;...

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, η παρουσία των καρυάτιδων σε ένα μακεδονικό μνημείο, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει. Και αυτό γιατί οι...
καρυάτιδες , προέρχονται αρκετά χιλιόμετρα μακρυά από την Αμφίπολη και συγκεκριμένα τις Καρυές της αρχαίας Λακεδαίμονος. Συνδέθηκαν με την Αθήνα , καθώς οι Αθηναίοι θέλοντας να κάνουν επίδειξη της δύναμης τους , τις έβαλαν σαν κίονες να κρατάνε τα επιστύλια σαν ένδειξη "αιώνιας τιμωρίας" επειδή οι Λακεδαιμόνιοι δεν συμμετείχαν στους μηδικούς πολέμους, ενώ το 412 οι Σπαρτιάτες έκαναν συμφωνία με τους Πέρσες, "μηδίζοντας" για μία ακόμη φορά και προκαλώντας την μήνι των Αθηναίων.

Έτσι αυτά τα υπέροχα γλυπτά είναι ουσιαστικά η "ες αεί ντροπή" των Σπαρτιατών που δεν τάχθηκαν με το πλευρό των Ελλήνων σε αυτή την ιστορική μάχη και πάντα φλέρταραν με τον μεγαλύτερο αντίπαλο της εποχής , που δεν ήταν άλλος από τους Πέρσες.

Ο Μέγας Αλέξανδρος έχοντας την νοοτροπία εντός "πλανητάρχη" της εποχής και έχοντας μεγάλη αγάπη στην Αθήνα, θέλησε να κάνει εκείνος μία επεκτατική εκστρατεία, εναντίον των Περσών , τελειώνοντας οριστικά με την απειλή "εξ ανατολών". Αποδεικνύοντας μάλιστα ο Μέγας Αλέξανδρος την "εθνική" συνείδηση του και την αγάπη του στην Αθήνα, που αναγνώριζε ως μητρόπολη της Ελλάδας, μετά την μάχη του Γρανικού έστειλε στην Αθήνα προς τιμήν της Θεάς Αθηνάς 300 πανοπλίες Περσών,  αναφέροντας ότι τις στέλνει εκ μέρους όλων των Ελλήνων «πλην Λακεδαιμονίων» :

«ὅσους δὲ αὐτῶν αἰχμαλώτους ἔλαβε, τούτους δὲ δήσας ἐν πέδαις εἰς Μακεδονίαν ἀπέπεμψεν ἐργάζεσθαι, ὅτι παρὰ τὰ κοινῇ δόξαντα τοῖς Ἕλλησιν Ἕλληνες ὄντες ἐναντία τῇ Ἑλλάδι ὑπὲρ τῶν βαρβάρων ἐμάχοντο. ἀποπέμπει δὲ καὶ εἰς Ἀθήνας τριακοσίας πανοπλίας Περσικὰς ἀνάθημα εἶναι τῇ Ἀθηνᾷ ἐν πόλει. καὶ ἐπίγραμμα ἐπιγραφῆναι ἐκέλευσε τόδε. Ἀλέξανδρος Φιλίππου καὶ οἱ Ἕλληνες πλὴν Λακεδαιμονίων ἀπὸ τῶν βαρβάρων τῶν τὴν Ἀσίαν κατοικούντων» -ΑΡΡΙΑΝΟΣ 1.16.45-50.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
parapoltiika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: