30.9.14

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Γιώργος Δέρπαπας...

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, ο ζωγράφος Γιώργος Δέρπαπας, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους του...
φανταστικού ρεαλισμού, με δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σημαντικός δημιουργός, καλλιτέχνης με σπάνια αίσθηση, με μια μοναδική σχεδιαστική ικανότητα και χρωματική δεξιοτεχνία που χαρακτηρίζει το σύνολο του πολύπλευρου έργου του. Ο ζωγράφος Γιώργος Δέρπαπας ακούμπησε σταθερά, με σιγουριά σε μια πλατιά συγγένεια και ευγενική ερμηνεία των καλλιτεχνικών θέσεων του φανταστικού ρεαλισμού και έτσι κατόρθωσε να δημιουργήσει και διατηρήσει την προσωπική του έκφραση και ταυτότητα. Γεννήθηκε στη Κατερίνη το 1937 έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και σε ηλικία 19 ετών εγκαταστάθηκε στο Αμβούργο για μια δεκαετία.

Ζωγράφος της αίσθησης, κι όπως έγραψε για το έργο του ο Οδυσσέας Ελύτης: «πρόκειται για μια διαχρονική αίσθηση της ζωής».

Ο Γιώργος Δέρπαπας γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1937. Το 1957 μεταβαίνει για σπουδές στο Αμβούργο της Γερμανίας, όπου παρακολουθεί μαθήματα οικονομικών και πολιτικών επιστημών. Το 1960 στρέφεται προς τη ζωγραφική, η οποία και μονοπωλεί έκτοτε το ενδιαφέρον του. Το 1967 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου και αφοσιώνεται στην τέχνη του.

Πρωτοπαρουσίασε το έργο του το 1964 στην γκαλερί «Tillybs» στο Αμβούργο σε ατομική έκθεση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία. Ακόμη, είχε συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: