30.9.14

"Ξεβάφουν" οι… κόκκινες γραμμές...

samaras-xardouvelisΜετά την αρνητική αντίδραση των αγορών και την εύγλωττη σιωπή των εταίρων, η κυβέρνηση δίνει σήμα στην τρόικα ότι όλα συζητιούνται και δεν θα προχωρήσει σε...
μονομερείς φοροελαφρύνσεις ή παροχές. Πρώτη προτεραιότητα να πει "ναι" η τρόικα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού .
         
Βήμα βήμα υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες γραμμές» και τη ρητορική της «ρήξης» με την τρόικα, εν όψει του νέου γύρου των συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα. Μετά τη σιωπή των εταίρων και τις αρνητικές αντιδράσεις από την αγορά ομολόγων, αλλά και τη σύγχυση που προκλήθηκε ακόμη και μέσα στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έδωσε γραμμή στον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
«Ολα τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι με την τρόικα» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και τις αγορές μέσα και έξω, αναφορικά με τον πέμπτο γύρο αξιολόγησης. Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί από την ίδια την κυβέρνηση, ότι «θα προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις» με φοροελαφρύνσεις και άλλες στοχευμένες παροχές, επιχειρείται να αμβλυνθεί. Ενδεχόμενη ρήξη με την τρόικα σ' αυτή τη φάση, η οποία μάλιστα θεωρείται προκαταρκτική διότι οι συνομιλίες θα διακοπούν εν όψει της τακτικής συνόδου του ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου και θα επαναληφθούν μετά την ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου, θα ήταν, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, «άλμα στο κενό».

Η δεινή δημοσκοπικά θέση στην οποία βρίσκεται εσχάτως σήμανε συναγερμό στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει δώσει «γραμμή» στους υπουργούς να μην ανοίξουν τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης (ομαδικές απολύσεις, Ασφαλιστικό, νέο μισθολόγιο κ.ά.), αλλά να πιέσουν και να επιδιώξουν μόνο… θετικές ειδήσεις από τη διαπραγμάτευση με αιχμή τις φοροελαφρύνσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα το «ναι» της τρόικας για τις φοροελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, το δημοσιονομικό κόστος των οποίων θα πρέπει να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή.
Στο σενάριο για την «ηρωική έξοδο» με εκλογές το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν χωράνε νέα μέτρα και νέα μνημόνια, αν και τις εξελίξεις -εν πολλοίς- θα καθορίσουν οι αντοχές του κρατικού κορβανά.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όλα θα κριθούν στην επόμενη φάση των συνομιλιών με την τρόικα, τον Νοέμβριο, στην τελική ευθεία για την ψήφιση του προϋπολογισμού, με την ελπίδα ότι οι εταίροι θα είναι συγκαταβατικοί στο Eurogroup στο σχέδιο για διακοπή της παρουσίας του ΔΝΤ στα τέλη του 2014...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: