30.9.14

Προς αναστολή η μετεγκατάσταση των Ρομά...

φωτ: @JohnKemmos 


Αναστέλλεται προς το παρόν η μετεγκατάσταση των Ρομά του Χαλανδρίου από τον καταυλισμό στον οποίο βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε ορεινή περιοχή των Μεγάρων όπως ...
αρχικά είχε προγραμματιστεί, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες τους. Ύστερα από σύσκεψη στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου -προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί στην περιοχή του Νομισματοκοπείου από διαμαρτυρόμενους Ρομά- αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι συζητήσεις για τον καταυλισμό. 
  Στη σύσκεψη στο αστυνομικό τήμα Χαλανδρίου συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο εισαγγελέας και ο πρόεδρος των αθίγγανων. Ο δήμαρχος φέρεται ότι εξέφρασε αίτημα με το οποίο ζητούσε να μην επέμβουν σήμερα και μέχρι να βρεθεί λύση οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό, αίτημα που συμμερίζεται και ο κ. Αγγελάκας.

Σε κάθε περίπτωση, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι δεν υπάρχει λύση για τα 12 κτίσματα που ήταν προς κατεδάφιση, με τους μεν αθιγγάνους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να υποστηρίζουν ότι αυτά κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα. Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων αναφέρει ότι στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων τσιγγάνων είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.
Πρόθεση των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν να κατεδαφιστούν σήμερα 12 από τα 67 κτίσματα -που φέρονται ακατοίκητα- και για 33 άλλα που αποδεδειγμένα κατοικούνται, υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που τα χαρακτηρίζουν κατεδαφιστέα. Για άλλα 22 κτίσματα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος πάντως τόνισε ότι είναι παντελώς ακατάλληλος ο χώρος που έχει επιλεγεί (στα Μέγαρα) για να υποδεχθεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και δεν υπάρχουν σχολεία ή άλλες βασικές υποδομές.
Για το θέμα της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων, ο πρώην γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλογερόπουλος, παραπέμπεται στις 8 Οκτωβρίου για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε την απόφαση κατεδάφισης. Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάστασή τους στο Όρος Πατέρα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων είχε εκδώσει -με την προηγούμενη δημοτική αρχή- αρνητική απόφαση, η οποία -σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- είχε στη συνέχεια ανακληθεί και ο δήμος είχε αποδεχθεί τη μετεγκατάστασή τους.
Σε σημερινές της δηλώσεις στο Μega η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απέρριψε τα περί ακαταλληλότητας του οικισμού και κάλεσε το δήμαρχο Χαλανδρίου να μην εμπλέκεται στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι πρέπει να τερματιστεί η ανομία καθώς οι Ρομά "κάνουν κατάληψη σε ξένα οικόπεδα".

enet.gr

φωτo @JohnKemmos

Δεν υπάρχουν σχόλια: